Domácí výroba sýrů – nebojte se jí!

Máte rádi sýry a chtěli byste si zkusit vytvořit své vlastní? Na domácí výrobě sýrů není nic extra těžkého, potřebujete jen pár ingrediencí a pomůcek. Pro začátek se naučte vyrobit čerstvý domácí sýr s jednoduchým postupem a časem se můžete pustit do složitějších tvrdších sýrů.

na stole leží domácí sýr s přílohou
Doma vyrobený sýr

Princip vzniku sýra

Na počátku je mléko. Nejlepší bude to domácí, použít se ale dá i kupované. Nesmí být samozřejmě odtučněné a trvanlivé. Na jakém principu vlastně domácí výroba sýrů funguje?

Mléčné kultury dokážou přeměnit laktózu (cukr) z mléka na kyselinu mléčnou, která budoucí sýr chrání a dodává mu chuť. Bakteriální kultury se do mléka přidávají pro pasteraci a ke svému fungování potřebují tu správnou teplotu. Výsledek ovlivňuje i doba jejich působení.

Aplikace syřidla způsobí vysrážení, na povrchu se začne tvořit syrovátka, která se odebírá, tuhá hmota pak vytvoří základ sýra. Syřidlo vlastně z mléka oddělí syrovátku bohatou na mléčný cukr a soli, zvlášť zůstane sýřenina obsahující především mléčnou bílkovinu a mléčný tuk.

ořechy, česnek, tyminán, pekanové ořechy a fík pro domácí výrobu sýrů
Doma vyrobený sýr plísňového typu

Čtěte také: Výroba domácího mýdla – postup, návody, pomůcky

Co budeme k domácí výrobě sýrů potřebovat?

  • Mléko (domácí, z mléčného automatu nebo kupované – ale neodtučněné a netrvanlivé)
  • Mikrobiální startovací kulturu (například smetanová sušená, lze nahradit kvalitní zakysanou smetanou, podmáslím či živým jogurtem)
  • Syřidlo (na bázi enzymů, lze zakoupit například na internetu)
  • Sůl
  • Náčiní: hrnec, cedník, lžíce, metlička, naběračka, plátno na odkapání sýřeniny, teploměr. Nejlepší je vše vyvařit, pouze u sýra, který je určen k okamžité spotřebě, to nutné není.

 

Zjednodušte si výrobu domácího sýru díky Tescoma soupravě:

tescoma souprava na výrobu domácého sýru - video návod

 

Postup výroby čerstvého domácího sýru

  • Mléko je nejprve potřeba zahřát a poté zchladit, u kupovaného pasterizovaného mléka se tento postup vynechá. Zahřátí probíhá na 72°C, poté se mléko nechá zchladit na 30°C.
  • Při teplotě 30°C mléko zaočkujeme bakteriální kulturou, promícháme a necháme přibližně půl hodiny stát.
  • Důkladně vmícháme syřidlo zředěné trochou vody. Pořádně promícháme a zahřejeme na 40 až 50°C Na 4 litry mléka použijeme 1 až 2 lžičky syřidla, podle konkrétního výrobku.
  • Srážení probíhá pozvolna, při pokojové teplotě, sýřenina pudinkové konzistence se začne tvořit po 30 až 60 minutách. Můžete vyzkoušet sýřeninu po dvou hodinách nakrájet na kostky.
  • Polotovar je potřeba zbavit syrovátky. Tu nejprve odebíráme naběračkou, poté hmotu necháme odkapávat na utěrce asi 24 hodin.
  • Vzniklou hmotu promícháme podle chuti s bylinkami nebo kořením, obalíme v soli, zabalíme do alobalu a uložíme v lednici. Sůl do sýra rovnoměrně pronikne, hned následující den jej můžeme konzumovat.
jednoduchý obrázkový návod a postup na výrobu domácího sýru
Názorný postup výroby domácího sýra (zdroj/foto: Tescoma.cz)

Video: výroba domácího tvrdého sýru

 

Čtěte také: Domácí výroba svíček – návod

Video: další recept na výrobu domácího sýru doma

Další TIP na pomůcku pro jednoduchou výrobu měkkého krémového sýru:

souprava Della Casa z Tescoma na výrobu domácího sýru - včetně videa

NEZAPOMEŇTE:

Vyrobit sýr je jedna věc, správně ho servírovat je věc druhá. A velmi důležitá. První dojem dotváří celkovou chuť domácího sýru.

nůž na sýr, kráječ na domácí sýr a další výrobky tescoma
Vyberte si pomůcky na servírování vyrobeného domácího sýru

Pokud milujete chuť domácích sýrů, potom sdílejte tento článek. Děkujeme.

Technika Ebru – co je malování na vodě 7. 9. 2017
Furoshiki – vyzkoušejte balení dárků do látek 16. 3. 2021
9 chyb při batikování – děláte je taky? 23. 12. 2015
Velikonoční výzdoba na poslední chvíli 27. 3. 2018
Tipy na dekorování k vytvoření útulného domova 20. 6. 2022
Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru