Odhalili jste již kouzlo rýmovníku? Preferujete rýmovníkový čaj, sirup, anebo máte raději rýmovníkový med? Projděte si dva základní výrobní postupy domácích medů z rýmovníku.
Byť je u nás tato rostlina pěstována jako pokojová rostlina, ve své domovině (Austrálii, Africe a Asii) roste jako metrový keř. Je rovněž zajímavé, že jde o příbuzného hluchavek. U nás jej však volně v přírodě růst nenajdete, nezvládl by totiž naše příliš kruté mrazy.
Všeobecně se traduje, že rýmovník je zázračným lékem na rýmu, ale v reálu dokáže zvládnout nejen ji. Poradí si také s nachlazením, infekcemi dutiny ústní a krku, astmatem, zánětem průdušek, horečkou, bolestí hlavy z nachlazení, infekcí močových cest a dalšími zánětlivými procesy v lidském těle. Mít doma rýmovník se proto vždy vyplatí.
Rýmovníkový med
Rýmovníkový med je jednou z variant, s níž můžete řešit své nachlazení. Přidávat si ho můžete do čaje, ale i salátů. V obchodě ho však nehledejte, zřejmě byste jej tam ani nenašli. Navíc, proč jej kupovat, když si ho můžete poměrně snadno vyrobit sami doma. Nevíte jak? Máme tu pro vás hned dva postupy výroby. Vyberte si takový, který vám bude více vyhovovat.
Domácí med z rýmovníku – snazší postup výroby
Co budete potřebovat:
- zhruba 35 lístků rýmovníku
- 1 kilo cukru, ideálně třtinového
- 1 citron
- vodu
Postup výroby medu z rýmovníku:
- Omyté lístky rýmovníku vložte do hrnce. Zasypejte je cukrem a navrch rozvrstvěte důkladně očištěný citron zbavený kůry, který jste nakrájeli na tenké plátky.
- Vše zalijte studenou vodou tak, aby byl obsah hrnce kompletně potopený. Nádobu pečlivě zakryjte a uložte na 24 hodin do chladu.
- Druhý den celou směs svařte. Rýmovníkový med vařte na mírném ohni za neustálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Potom oheň ztlumte na minimum a dále směs vařte do té doby, než začne houstnout. Občas směs promíchejte. Vařte do dostatečně husté konzistence (to trvá zhruba 2 hodiny). Počítejte však s tím, že med po přelití do skleniček ještě zhoustne.
- Hotový med z rýmovníku přelijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Čtěte také: Bylinkové čaje: Postup přípravy čaje z rýmovníku, tymiánu či zázvoru
Recept na rýmovníkový med z trouby
Co budete potřebovat:
- zhruba 40 středně velkých lístků z rýmovníku
- 1 kilo cukru
- 1 citron
- vodu
Postup výroby:
- Listy rýmovníku opláchněte pod tekoucí vodou, vložte je do pekáčku a zasypte cukrem.
- Takto navrstvěte do tří vrstev a v případě, že seženete citron BIO kvality, omyjte ho a nakrájejte na kolečka. V jiném případě citron zbavte kůry a teprve až pak ho nakrájejte na tenké plátky. Kolečka citronu položte nahoru na vrstvy rýmovníku a cukru.
- Obsah pekáčku zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno.
- Pekáč zakryjte utěrkou a dejte do chladu na jeden den.
- Druhý den pekáč vložte do trouby vyhřáté na 150 stupňů a ponechte ho tam, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- V následujícím kroku pekáč přemístěte na sporák a nechte na mírném ohni probublávat. Směs vařte do dostatečného zhoustnutí. Mějte ale na paměti, že med po vychladnutí ještě více zhoustne.
- Hotový med přeceďte a nalijte do čistých sklenic. Nasaďte na ně víčka a otočte dnem vzhůru.
Čtěte také: Rýmovníkové domácí sirupy – postup výroby
Zajímáte se o rýmovník a výrobu domácího medu z rýmovníku? Tak sdílejte naše zkušenosti v článku. Děkujeme.