Rýmovníkové domácí medy – postup výroby

 

Odhalili jste již kouzlo rýmovníku? Preferujete rýmovníkový čaj, sirup, anebo máte raději rýmovníkový med? Projděte si dva základní výrobní postupy domácích medů z rýmovníku.

Byť je u nás tato rostlina pěstována jako pokojová rostlina, ve své domovině (Austrálii, Africe a Asii) roste jako metrový keř. Je rovněž zajímavé, že jde o příbuzného hluchavek. U nás jej však volně v přírodě růst nenajdete, nezvládl by totiž naše příliš kruté mrazy.

 

rostlinky rýmovníku zasazené v květináči
Rýmovník (Plectranthus amboinicus) na výrobu domácího medu

 

Všeobecně se traduje, že rýmovník je zázračným lékem na rýmu, ale v reálu dokáže zvládnout nejen ji. Poradí si také s nachlazením, infekcemi dutiny ústní a krku, astmatem, zánětem průdušek, horečkou, bolestí hlavy z nachlazení, infekcí močových cest a dalšími zánětlivými procesy v lidském těle. Mít doma rýmovník se proto vždy vyplatí.

 

Rýmovníkový med

Rýmovníkový med je jednou z variant, s níž můžete řešit své nachlazení. Přidávat si ho můžete do čaje, ale i salátů. V obchodě ho však nehledejte, zřejmě byste jej tam ani nenašli. Navíc, proč jej kupovat, když si ho můžete poměrně snadno vyrobit sami doma. Nevíte jak? Máme tu pro vás hned dva postupy výroby. Vyberte si takový, který vám bude více vyhovovat.

 

Domácí med z rýmovníku – snazší postup výroby

Co budete potřebovat:

  • zhruba 35 lístků rýmovníku
  • 1 kilo cukru, ideálně třtinového
  • 1 citron
  • vodu

 

lžíce namočená do domácího rýmovníkového medu ve sklenici. Na stole leží citrón
Rýmovníkový med s citrónem

 

Postup výroby medu z rýmovníku:

  1. Omyté lístky rýmovníku vložte do hrnce. Zasypejte je cukrem a navrch rozvrstvěte důkladně očištěný citron zbavený kůry, který jste nakrájeli na tenké plátky.
  2. Vše zalijte studenou vodou tak, aby byl obsah hrnce kompletně potopený. Nádobu pečlivě zakryjte a uložte na 24 hodin do chladu.
  3. Druhý den celou směs svařte. Rýmovníkový med vařte na mírném ohni za neustálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Potom oheň ztlumte na minimum a dále směs vařte do té doby, než začne houstnout. Občas směs promíchejte. Vařte do dostatečně husté konzistence (to trvá zhruba 2 hodiny). Počítejte však s tím, že med po přelití do skleniček ještě zhoustne.
  4. Hotový med z rýmovníku přelijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

 

Čtěte také: Bylinkové čaje: Postup přípravy čaje z rýmovníku, tymiánu či zázvoru

 

Recept na rýmovníkový med z trouby

Co budete potřebovat:

  • zhruba 40 středně velkých lístků z rýmovníku
  • 1 kilo cukru
  • 1 citron
  • vodu

 

sklenice plná vyrobeného medu z rýmovníku
Domácí med z rýmovníku

 

Postup výroby:

  1. Listy rýmovníku opláchněte pod tekoucí vodou, vložte je do pekáčku a zasypte cukrem.
  2. Takto navrstvěte do tří vrstev a v případě, že seženete citron BIO kvality, omyjte ho a nakrájejte na kolečka. V jiném případě citron zbavte kůry a teprve až pak ho nakrájejte na tenké plátky. Kolečka citronu položte nahoru na vrstvy rýmovníku a cukru.
  3. Obsah pekáčku zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno.
  4. Pekáč zakryjte utěrkou a dejte do chladu na jeden den.
  5. Druhý den pekáč vložte do trouby vyhřáté na 150 stupňů a ponechte ho tam, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  6. V následujícím kroku pekáč přemístěte na sporák a nechte na mírném ohni probublávat. Směs vařte do dostatečného zhoustnutí. Mějte ale na paměti, že med po vychladnutí ještě více zhoustne.
  7. Hotový med přeceďte a nalijte do čistých sklenic. Nasaďte na ně víčka a otočte dnem vzhůru.

 

Čtěte také: Rýmovníkové domácí sirupy – postup výroby

 

Zajímáte se o rýmovník a výrobu domácího medu z rýmovníku? Tak sdílejte naše zkušenosti v článku. Děkujeme.

 

Buďte originální! Darujte poukaz na online kurz

Usnadněte si jeho výběr pomocí dárkového rádce:

výběr mezi mužem a ženou při výběru dárků - dárkový rádce

Furoshiki – vyzkoušejte balení dárků do látek 16. 3. 2021
Podložka pod hrnce 29. 6. 2016
Přečkejte zimu s pomocí čajů z bylinek: Postup přípravy čaje z rýmovníku, tymiánu či zázvoru 21. 12. 2019
Domácí pěstování hlívy ústřičné ze substrátu nebo na pařezu 23. 1. 2022
1. díl: Chilli papričky a zdraví. Proč bychom je měli jíst? 9. 2. 2020
Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru